Soci-Com Soci-Com
?
Stel een vraag  Open hiring natuurlijk

  21/05/2024

  Natuurlijk doen we bij Soci-Com aan open hiring. Het is onze missie dat iedereen moet kunnen meedoen. Dat proberen we te organiseren. En dat betekent dat we voortdurend kijken naar wat iemand nog meer kan. Taken en functies zijn dan ook voortdurend in beweging. Functieprofielen passen daar niet bij. Open hiring wel.

  Het concept open hiring ontstond, volgens de overlevering, in 1982 in Yonkers, bij New York. Toen heeft Bernie Glassman het met zijn Greyston Bakery de wereld in gebracht. Greyston heeft laten zien dat een “afstand tot de arbeidsmarkt” niet bestaat. Niet als je werkt op basis van vertrouwen, acceptatie, en met de mens als doel, in plaats van als middel.

  Open hiring betekent simpelweg dat iedereen die wil werken een kans krijgt. Als werkgever presenteer je het werkaanbod, zo goed en zo duidelijk mogelijk, aan degene die werk zoekt. Als die dan denkt daar iets mee te kunnen, dan gaan we aan de slag. Vervolgens ligt de volle focus op de ontwikkeling van de medewerker, zodat het volle potentieel in beeld komt, en kan worden worden omgezet in waarde.

  Natuurlijk is dat veel efficiënter dan de ontwikkeling naar een functieprofiel toe. Daarbij blijft veel potentieel liggen, wat ten koste gaat van de productiviteit van de totale organisatie. Maar de omgekeerde focus van open hiring en de mens als doel-op-zich stelt de organisatie ook voor uitdagingen. Dat vraagt goed management: intensief competentiemanagement en voortdurend verandermanagement. Is dat dan uiteindelijk nog wel zo efficiënt?

  Het eerlijke antwoord daarop is: geen idee. Wat je aan productiecapaciteit wint, verlies je misschien in de overhead. Uiteindelijk heb je wel een meer flexibele, robuuste organisatie, wat het vermogen tot duurzame waardecreatie verbetert. Maar efficiëntie is ook niet het doel. En het rendement van open hiring ligt misschien ook wel vooral buiten de organisatie. Want de sociale impact die je hebt met open hiring levert een enorme maatschappelijke waarde op. En een veel betere arbeidsmarkt, want iedereen is inzetbaar.

  En ook dat is niet het doel. Het doel is dat iedereen gewoon kan meedoen. Iedereen mag er zijn. Probeer vooral niet om in een of ander functieprofiel te passen. Neem gewoon jezelf mee naar werk, daar hebben we veel meer aan.

  Laatste nieuws van Soci-com

  Bekijk alle nieuwsberichten